Teferic 2018-najava

Get Adobe Flash player

MUSINA JAMA

Get Adobe Flash player

Sprache selektion

Bosnia(BA)Deutsch (DE-CH-AT)
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Anketa

Koje vijesti bi voljeli da budu na stranici?
 


O nama PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 23 Mart 2010 00:00

 

Poštovani zemljaci,

neorganiziranost  Bošnjaka sa prostora bivše Jugoslavije koji žive na području  Hannovera i okoline, te činjenica da njihova  INTEGRACIJA  (uklapanje u sistem države u kojoj žive, a pri tome zadržavanje vlastitog identiteta) sve  brže prelazi u ASIMILACIJU  (zaboravljanje na porijeklo,jezik i kulturu )  dostigla je nivo koji se, nikako, ne semije zanemariti.


Nakon dugotrajnog  istraživanja, anketiranja  Bošnjaka sa ovih prostora kao i  obaveznog  kontakta sa njemačkim organima vlasti,  formirana je Bošnjačka kulturna zajednica „Hannover“ e.V, čiji programski ciljevi i zadaci bi obuhvatali slijedeće:
                                  
- ostvarivanje kontakta  sa maticom, državom Bosnom i Hercegovinom kao i institucijama Bošnjaka iz Sandzaka, evtl. organiziranje konzularnih dana, edukacija naših gradjana, odnosno informiranost o zbivanjima u istoj, na polju  zakonskih propisa vezanih za dijasporu (apsurdan je podatak da su informacije koje su u poslednjih nekoliko godina stizale iz ambasade mogle da se pročitaju samo u  „srpskoj opštini“)

- organizovanje  dopunske nastave za djecu na maternjem jeziku (jeziku njihovih roditelja) kao i organizoranje dječijih vrtića

- izučavanje bošnjačke historije i književmosti (otvaranje biblioteke,organiziranje književnih večeri, tribine, okrugli stolovi i predavanja sa temema iz  historije bošnjačkog naroda).

- njegovanje bošnjačke kulturne baštine (organiziranje folkornih i dramskih sekcija-društava, njegovanje sevdalinke kao i novokompovane muzike sa naših porostora)

- sportske aktivnosti ( formiranje fudbalskog kluba,  organiziranje šahovske sekcije i  aktivnosti iz drugih sportova)

- humanitarne aktivnosti (podržavanje evtl. humanitarnih projekata u domovini, kao i pomoć pojedincima kojima je ona potrebna)

- uspostavljanje saradnje sa zajednicama-udruženjima  sličnih interesa kaoi saradnje sa njemačkim organima vlasti i gradjanima u cilju obostranog razumjevanja i druženja

- staranje o članovima udruženja i njivim porodicama
Dragi brate i poštovana sestro, neka vas gore navedeno,  ne zbunjuje! Istina, velike su obaveze pred nama, ali uz vašu podršku i pomoć njemačkih institucija ubjedjeni smo da ćemo uspjeti.

Na kraju, naš zajednički interes je: živjeti ovdje,biti uspješan, ali ipak ostati Bosanac, Sandžaklija, Hercegovac,Albanac itd.

 


S poštovanjem!                                                                                   
                                                                                               UPRAVNI ODBOR

Ažurirano Ponedjeljak, 05 April 2010 19:16
 

SEKCIJE

Baner
Baner
Baner

Login FormStatistics

Posjete sadržajima : 479850
Baner